Uw appartement verkopen in 6 stappen

U heeft besloten, de tijd is daar om uw appartement in de verkoop te zetten. Dat brengt natuurlijk een aantal belangrijke zaken met zich mee om te regelen. Om het voor u gemakkelijk en overzichtelijk te maken, hebben we deze stappen onderverdeeld in verschillende fases.

Fase 1 – De voorbereidingsfase

Het begint natuurlijk met het organiseren van de financiering. Kunt u nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Wat is een spaarhypotheek? Wat te doen met overwaarde? Ook belastingtechnisch is de ene keuze misschien beter dan een andere. Wanneer u dit heeft uitgezocht met de bank, wordt het tijd om een goede makelaar te vinden. Let bij de keuze van een makelaar op lokale marktkennis, in uw geval met name op het gebied van appartementen, het advies over de vraagprijs en de afspraken over het rondleiden van kandidaat kopers.

Fase 2 – Bezichtigen van uw appartement

Wanneer uw appartement te koop staat, is het natuurlijk te hopen dat er ook snel geïnteresseerden komen bezichtigen. Wanneer er een kijker komt, is het belangrijk dat het appartement er netjes uit ziet. Ruim de losliggende spullen op, zorg dat de grote onderhoudsklussen gedaan zijn of vermeld ze aan de kandidaat koper. Zorg ook voor voldoende lichtinval, dat geeft een ruimtelijk gevoel.

Fase 3 – Hoe verloopt de verkoop?

Hoe verloopt de verkoop? Dit verschilt natuurlijk ook per appartement. Het ene appartement is instapklaar en populair, het andere appartement wellicht wat minder. Wat kunt u doen? Overleg sowieso met de makelaar voor advies. Is de vraagprijs wel goed? Niet te hoog? Het kan bijvoorbeeld helpen om mee te doen aan een openhuizendag of te adverteren via Social media.

Fase 4 – De onderhandeling

Alle inspanningen hebben geholpen, er is een bod gekomen op het appartement. Vanaf nu gaat u de onderhandelingsfase in. Overleg met uw makelaar over hoe u het beste kunt reageren op een bod. Denk hierbij ook altijd aan de ontbindende voorwaarden.

Fase 5 – Het koopcontract tekenen

Gefeliciteerd! U bent er samen uitgekomen, het is tijd om het koopcontract te tekenen! Om te beginnen is het huis verkocht onder voorbehoud en zijn er voor beide partijen dus een aantal voorwaarden om te voldoen. Houdt hier natuurlijk rekening mee, al komen koper en verkoper hier vaak samen wel positief uit.

Fase 6 – Eigendomsoverdracht

Het moment is daar; de eigendomsoverdracht. Na een laatste inspectieronde wordt het appartement officieel overgedragen. Op naar een nieuwe fase!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!