Verenigingsbijdrage

Elke eigenaar deelt in de gemeenschappelijke kosten en schulden met een maandelijks vast bedrag, de zogenaamde verenigingsbijdrage. Deze bijdrage wordt vastgesteld aan de hand van de te verwachten uitgaven en over alle eigenaren verdeeld aan de hand van het breukdeel in de akte van splitsing.
De hoogte ervan is onder andere afhankelijk van de omvang en ouderdom van het complex, het luxe- en afwerkingsniveau, van de staat van onderhoud en van de opgebouwde reserves. Afhankelijk van de verwarmingsvoorziening kan er in de bijdrage ook een voorschot voor stookkosten zijn opgenomen.

Het grootste deel van de verenigingsbijdrage bestaat uit de servicekosten. Mochten die niet of te laag worden doorberekend, dan krijgt u straks onherroepelijk met ‘inhaalservicekosten’ te maken. U komt dan bijvoorbeeld in het geval van groot onderhoud voor een grote uitgave te staan. Bovendien kan een dergelijke situatie aspirantkopers van bestaande appartementen afschrikken, uit angst om al snel na aankoop met extra kosten voor achterstallig onderhoud geconfronteerd te worden. Daarom is het in ieders belang om een nauwkeurige inschatting te maken van alle voorkomende kosten en die maandelijks in rekening te brengen bij alle eigenaren.

Meer informatie over een VvE kunt u vinden op de pagina Wat is een VvE?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!